El barri d’Horta, Barcelona, té una gran xarxa associativa juvenil però hi manquen espais destinats a les entitats. De fet, les entitats portem anys reivindicant la falta d’espais propis on desenvolupar les nostres activitats, i actualment ens trobem convivint a l’edifici situat a Pl Eivissa 17, on subsistim sota mínims esplais, caus, entitats polítiques, casals de joves, col·lectius, entitats culturals, i on hi ha la seu del Consell de Joventut del Districte d’Horta-Guinardó que engloba un total de 26 entitats de tot el districte. L’edifici ha esdevingut doncs el centre neuràlgic del teixit associatiu juvenil d’Horta.

La Plataforma Defensem Bloc 17 neix al juny de 2017 al iniciar-se un canvi en la propietat de l’edifici, davant de la incertesa del que pugui passar ens hem unit les principals entitats, projectes i col·lectius juvenils que gestionem els diferents espais de l’edifici. El 22 de juny, al plenari de les entitats juvenils amb Districte, s’inicia la recerca d’informació sobre l’estat de l’edifici, antigues propietats, els interessos del BBVA i la possiblitat d’adquirir-lo des de l’administració. I paral·lelament iniciem una campanya de difusió a través de les xarxes socials que té el seu punt àlgid a les Festes Majors del barri, al setembre, amb la lectura del manifest al pregó jove.

A partir d’un seguit d’accions i reivindicacions dutes a terme des de la Plataforma, amb el recolzament del barri i d’entitats d’arreu, finalment al febrer de 2018 l’Ajuntament comunica que realitzarà la compra de l’edifici.

Des de la Plataforma incentivem al barri a aportar reflexions sobre com ha de ser el Bloc 17, digues la teva!

Els diferents espais que componen el Bloc 17 són:

  • La Carni (baixos 1a): Espai cedit per l’ajuntament als Diables d’Horta el 2010, des d’aleshores està totalment gestionat per la pròpia entitat. Aquest espai de 20m2 era anteriorment una carnisseria, i és ara la seu de l’entitat i l’únic espai al barri en el que poden desar el material. L’espai està obert un cop a la setmana quan hi fan assemblea.
  • Ateneu Popular La Bugadera (baixos 2a): L’últim espai que s’obre al Bloc, amb una activitat de dos anys. Aquest espai està gestionant per una assemblea gestora en la que participen una desena d’entitats polítiques, lúdiques, culturals i educatives. La Bugadera neix a partir de la necessitat de les entitats de crear un espai unitari i obert al públic per la transformació social a peu de carrer. L’espai, que és un antic bar, disposa de dues sales a peu de carrer i dues sales al pis superior que serveixen de magatzem a les diferents entitats que participen de l’espai. L’activitat principal de l’ateneu és la d’obertura al públic per fer-hi tallers, xerrades, projeccions, música en directe i esdevenir un espai de trobada per la transformació social, a més a més s’hi realitzen activitats internes de les entitats, com sopars, reunions i formacions.
  • Casal Popular La Merci (baixos 3a): Espai predecessor de l’Ateneu Popular La Bugadera, aquest s’obre ara fa 4 anys amb la mateixa motivació que La Bugadera i amb mitja dotzena de col·lectius dels que ara formen part de la gestora. És el primer espai del barri gestionat per diferents entitats obert al públic. L’espai d’uns 20m2  que era una merceria, ara es gestiona com un espai més de l’Ateneu. L’activitat principal de la Merci ara és la del Banc d’aliments d’Horta, i serveix també de taller de costura i com a espai per activitats diàries d’entitats de La Bugadera.
  • Cuartutxo (Entresol): Aquesta sala d’uns 10m2 és l’únic espai que té com a propi l’Esplai Isard-Flor de Neu, cedit per l’ajuntament fa 20 anys, i serveix únicament com a magatzem de l’entitat per tot el seu material.
  • CJD7 (Ppal 1a): Espai cedit per l’ajuntament de Barcelona, amb previ contracte en acord amb la Generalitat de Catalunya, al Consell de Joventut d’Horta-Guinardó, entitat amb 30 anys d’història. Aquest local ha estat el niu de l’associacionisme juvenil del districte. El secretariat del Consell, format per membres de les entitats, és qui gestiona l’espai. Ara mateix el Consell està format per 23 entitats i el local ha estat l’únic espai de trobada de moltes d’aquestes durant molts anys, on deixar material i l’únic on han pogut realitzar les seves activitats.
  • Les llaunes del Queixal (Ppal 2a i Ppal 3a): a la mateixa planta del Consell de Joventut del Districte es troben els dos pisos gestionats pel Casal de Joves Queixal d’en Xöves, oberts des de 2015 amb l’objectiu d’ampliar l’espai per les entitats, crear un espai de trobada, on poder fer reunions i guardar material.

A més, als pisos de dalt hi viuen veïnes des de fa més de 30 anys.